ZIUA NUNȚII! MITURI ȘI OBICEIURI
10.05.2018

 

Ai spus DA și acum pui la punct toate detaliile nunții la care ai visat întotdeauna. Ai primit cel mai frumos inel și acum alegeți verighetele și restul accesorilor pe care le veți purta. Găsești în magazinul nostru online câteva modele care sperăm să te și inspire.

                            

Cu siguranță, în această perioadă a vieții tale te-ai lovit de tot felul de sfaturi și sugestii despre ce ar trebui să porți cu tine în marea zi.

Ceva albastru? Ceva vechi? O monedă în pantof? Sigur te-ai lovit de toate aceste întrebări, însă nimeni nu ți-a spus de unde provin ele și ce semnifică.

Dacă în trecut parinții noștri își organizau nunta în cel mai mic detaliu astfel încât să se asigure de respectarea tuturor tradițiilor, în ziua de astăzi tinerii optează pentru o nuntă modernă în care nu toate tradițiile sunt respectate. O parte dintre obiceiuri au fost păstrate și în ziua de astăzi și fără ele nunțile parcă nu ar avea același farmec.

Să porți “ceva împrumutat”

Respectând tradiţia, nu e mireasă pe lumea asta care să nu primească ceva cu împrumut pentru ziua cea mare, un obiect de mare valoare sentimentală. De obicei, fetele primesc o podoabă încărcată de emoție: un colier cu valoare sentimentală, o brăţară, o pereche de cercei a mamei.

Însă, ca să aibă parte de noroc, mireasa trebuie să înapoieze obiectul după nuntă.

Conform tradiţiilor pe care le-am preluat din alte tari pentru a face nunţile mai frumoase, mirele alege o floare din buchetul miresei pe care şi-o pune la butonieră, la fel ca şi cavalerii de altădată, care purtau culorile iubitei pentru a-şi arăta iubirea.

In ziua de astazi fiecare mireasa are domnișoare și cavaleri de onoare, tradiție preluată din străinătate.

Cât despre aruncatul buchetului miresei, e tot un obicei împrumutat. Dar face deliciul invitaţilor, mai ales când se dă bătălia pentru a-l prinde de către domnişoarele prezente.

Tot amuzamentul se mută ulterior în rândul cavalerilor atunci când mirele scoate cu dinţii jartiera miresei şi o aruncă spre cei necăsătoriţi. Băiatul care o va prinde, va fi următorul mire.

Să ai cu tine “ceva albastru”

Culorile au şi ele rolul lor la nunţi. Elementul „albastru” reprezintă fidelitatea şi puritatea unui cuplu. Obiceiul îşi are originea în Israelul antic, unde mireasa purta o panglică albastră în păr, în semn de fidelitate. Același obicei este regăsit în Regatul Unit, însă semnificația lui este rangul regal pe care orice mireasă îl poartă în ziua nunții.

                                 

Alaiul de la Biserică

Mersul în alai, ca și intrarea în Biserica trebuie să respecte următoarele reguli: înaintea alaiului trebuie să fie o domnișoară de onoare și un cavaler de onoare care să ducă lumânările celor doi miri. În spatele lor se află nașul și mireasa, apoi mirele și nașa. Imediat în urma lor vin socrii mari, apoi cei mici. Atât în coloana, cât și în Biserica, mireasa stă întotdeauna la stânga mirelui sau a nașului, iar toate femeile din alai stau de asemenea în stânga barbaților pe care îi însoțesc.

 

Newsletter

facebook
Tezaur App
X
Descarca